PATRULL AIR CLEANER

Luftrenare med unik prestanda
hittar ny marknad

Patrull Air Cleaner heter IKEA FAMILY:s nya luftrenare för hemmabruk som kom ut på marknaden den första april 2010. Med sin unika design är den nu den första luftrenaren i sitt slag för hushållsmiljö. För familjer med allergibesvär blir det en lisa för själen – och dessutom minskas behovet av dammsugning med upp till 30 procent. Creator fick förtroendet att utveckla produkten tack vare ett tidigare samarbete med företaget Zehnder Freshman.

Uppdraget:

Creator har tidigare samarbetat med Zehnder Freshman i deras produktion av industriluftrenare, där man använder en typ av flimmerteknik till sina filter. IKEA har använt dessa luftrenare i sina lagerlokaler och idén uppstod att samma teknik skulle kunna anpassas till vanlig hushållsmiljö.

IKEA FAMILY och Freshman skred till verket och Creator sattes i arbete med design, konstruktion och sourcing av ingående komponenter. Creator har arbetat på Freshmans uppdrag men IKEA FAMILY har hela tiden varit aktiva med önskemål om prestanda, kvalitet och design.

IKEA FAMILY var mycket tydliga med att designen skulle präglas av lekfullhet och att den lätt skulle smälta in i hemmiljön. Sedan fanns de tekniska förutsättningarna. Dels skulle filtret med sin fyrkantiga form passa in i luftrenarens formspråk och dels skulle ljudnivån vara så låg att den skulle kunna passa in i sovrumsmiljö – under 30 dB. Just kombinationen av formgivning, fläktprestanda och låga ljudnivåer var den stora utmaningen.

Lösningen:

Creator var ansvariga från idéskiss till produktion och har också själva valt ut alla underleverantörer till de nödvändiga komponenterna.

Först togs enkel funktionsprototyp fram. Man föreslog sedan olika designvarianter för IKEA FAMILY att ta ställning till. Creators industridesigner drev formgivningsarbetet kring två huvudspår. IKEA FAMILY fick ta ställning till de två spåren och valde den mest lekfulla och ”busiga” varianten.

För att tillgodose kraven på ljudnivå valde Creator att tillverka luftrenaren med tre driftlägen – nattläge, dagläge och maxläge.

– Efter många tester lyckades vi med kombinationen av formgivning, fläktprestanda och låga ljudnivåer. Vi hade stor nytta av vår gedigna erfarenhet av konstruktion i plast, säger projektledaren på Creator.


Läs mer
Med sin unika design är den nu den första
luftrenaren i sitt slag för hushållsmiljö.